Studio Kajsa Willner
Namn företag: Studio Kajsa Willner
Verksamhet: Formgivning och design av möbler
Antal anställda: 1
Omsatte 2017: 250 000
Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: Curator för What’s Your DNA – Dutch Design Week 2017, Dutch Design Week 2018
Erfarenhet av internationalisering: Har sålt en av sina produkter i större volymer på den tyska marknaden, curator på flera internationella mässor
Studio Kajsa Willner
Formgivaren Kajsa Willner vill utmana förutfattade meningar och förlegade system. Hon är utbildad i Italien och har arbetat för designers i Nederländerna, men det var först när hon flyttade tillbaka till Sverige som hon påbörjade sin egen internationella resa. I dag når hon ut i världen med sin möbeldesign genom att gräva där hon står.
Har du alltid velat jobba internationellt?
– Ja, det har jag. Jag är utbildad möbeldesigner på Istituto Europeo di Design i Rom och Milano och efter det jobbade jag för olika konceptuella designers i Holland. Jag tror att om man utbildar sig i ett annat land så är det för att man vill se något annat.
– När jag var i Holland hade jag inte hittat mitt eget formspråk ännu. Det var först när jag kom tillbaka till Sverige och startade min egen studio som jag förstod på vilket sätt jag ville jobba internationellt.
När blev du uppmärksammad internationellt första gången?
– Det var med Snickerboa chair som är lite av en kritik mot designvärlden. Med den ville jag ställa frågan ”does the world really need another sleek design chair?”. Jag ansökte om att få vara med och ställa ut Snickerboa chair på Ung Svensk Form som är en jurybestämd utställning med strikta kategorier. Det var ett väldigt osäkert kort eftersom den inte är en produkt utan en kommentar.
Varför valde du att ansöka med Snickerboa Chair om den var ett osäkert kort?
– Jag tyckte att den behövdes. Är det alltid slutprodukten som är viktigast eller kan det ibland vara idén bakom den? Designvärlden behöver bli utmanad. Det är viktigt för mig att ifrågasätta vilken roll formgivaren har i dag. Vi behöver hitta roller som är anpassade efter hur vi lever i dag och vilka visioner vi ska ha framåt.
Vad har hänt sedan dess?
– Efter Snickerboa chair började jag ganska snabbt ta fram en klassisk produkt som heter cork stool / table. Produktionen av kork har minskat och jag ville visa att det är ett fantastiskt material som är ekologiskt hållbart och enkelt att ha och göra med. Den har blivit beställd i större volymer och står i caféet på Messe Frankfurt. Jag har fått några förfrågningar från USA också.
Hur har du nått ut med cork stool / table?
– Via press. Den fångades upp av en inredningstidning som visade sig ha jättebra spridning, efter det fick jag många förfrågningar. Jag gör pressutskick hela tiden, det ska man göra så fort man ställer ut.
Hur har du arbetat för att få de uppdrag du har i dag?
– Jag har sett till att skapa mina egna förutsättningar och gräva där jag står. Man måste skapa sina egna projekt lokalt så att man har resultat att visa upp. Då kan man i förlängningen nå ut internationellt.
Kan du berätta om ett lokalt projekt du har gjort som har gett resultat?
– Equals Nomad är ett bra exempel. Det började med att Malmö saknade ett showroom som också skulle kunna verka som ett galleri, där alla formgivare som är verksamma här är representerade. Slutresultatet blev en vagn som man skulle kunna rulla runt – ett mobilt designgalleri. Det gjorde jag tillsammans med Stoft Studio som är en annan lokal designstudio. Vagnen har bland annat varit på Malmö Live med olika utställningar, och i London förra året.
Vad ska du göra framöver för att fortsätta nå ut internationellt?
– Det här året ställer jag ut på Dutch Design Week. Jag älskar deras format, det är design för framtiden och man försöker applicera designtänket för att nå fram till bättre lösningar för olika branscher. London ska jag också till, för att knyta kontakter och ställa ut cork stool / table på Matter of Stuff POP-up gallery. Det är viktigt att vara på plats i andra länder, det är A och O. Och att nätverka, nätverka, nätverka.
Lärdomar och tips
Gör pressutskick när du lanserar en ny produkt eller ställer ut
– Det är inte meningen att man ska göra 70 utskick per år, men lägg tid på att göra ordentliga pressutskick med bra länkar till bilder och en välskriven text om projektet som du ställer ut eller har med i något sammanhang.
Använd Instagram för att utöka presslista och nätverk
– På Instagram finns spännande tidningar, curators och andra i branschen. Där får man väldigt snabbt en bild av om det är någon man vill samarbeta med. Men man måste själv komma ihåg att spara eventuella kontakter och ta tillvara på dem, inte bara följa dem passivt.
Fundera på om du gynnas mest av att ställa ut själv eller i ett större sammanhang
– Jag har märkt att om jag är i ett sammanhang med folk som har större namn än jag eller där projektet har ett starkt genomslag gynnar det mig mycket mer än om jag ställer ut på egen hand. Det blir mer ekonomiskt också för att jag slipper stå för frakt och utställningsplats.