Exporting Creativity

Här är rösterna från nio sydsvenska företag inom design, film, spel och media. De har sina egna erfarenheter och ingångar till varför de har satsat internationellt, men gemensamt för alla är att de har deltagit i Southern Sweden Creatives för att ta nästa steg i sin internationella resa. Tillsammans vill de visa att kreativa företag i Sverige kan nå ut på den internationella marknaden. Det gäller dig också.

Station Interactive

Mattias Nygren har en väldokumenterad talang för att driva upp framgångsrika spelföretag. Han var med och grundade Tarsier Studios som 2012 släppte TIGAs Game of the Year LittleBigPlanet™ för PS Vita. Samma år blev han utnämnd till Årets Företagare. Ett år senare startade han Station Interactive AB som snart gör sig redo att släppa sitt första spel under egen flagg.

Läs mer

Solid Entertainment

Solid Entertainment är kanske inte ett typiskt svenskt produktionsbolag. När de släppte Sveriges första vampyrfilm 2006 och den blev årets bäst säljande svenska film utomlands sparkade de in dörrarna för svensk genreproduktion. De följde upp succén med att regissera Rysslands mest sedda tv-serie någonsin – en sci fi-thriller. Magnus Paulsson är producent och medgrundare av Solid Entertainment. Utöver det är han expert på hur man hittar sin egen väg i ett land som älskar tunga draman och deckare.

Läs mer

Divine Robot

Från barnspel för mobila enheter till jaktsimulator i VR kan steget tyckas långt, men Jaana Nykänen och Divine Robot tog klivet för tre år sedan och har aldrig tittat tillbaka. I dag arbetar de med internationella kunder och visar sina VR-upplevelser på mässor över hela världen. Tack vare sin bakgrund inom spelbranschen, entreprenörsanda och förmåga att flytta gränserna för hur ny teknik kan användas blir de i år utnämnda till Gasellföretag.

Läs mer

Swedish ninja

Det började med en lampa. Swedish Ninjas grundare Maria Gustavsson hade frilansat som möbeldesigner i flera år när hon 2014 ställde ut en prototyp av bordslampan Little Darling på en möbelmässa. Responsen hon fick med sig hem blev startskottet för Swedish Ninjas övergång till egen möbelproduktion. Redan i dag har Swedish Ninja en egen kollektion med 13 produkter och har tagit sig ut på flera europeiska marknader. Man kan med säkerhet säga att framtiden ser ljus ut.

Läs mer

Nordgröna

När man slår upp ordet våghalsig i en ordbok hade det inte varit förvånande om Carl-Oscar Pressfeldts ansikte dykt upp. Han är marknadsansvarig och medgrundare av företaget Nordgröna som i dag säljer sina förstklassiga ljuddämpare av lav över hela världen. Företaget växer så det knakar – omsättningen för 2018 är mer än dubbelt så hög som förra året. Vägen till internationell framgång har gått via svettiga pitchar, vinnande mässmontrar och ett hälsosamt mått av ”allt eller inget”-attityd.

Läs mer

Studio Kajsa Willner

Formgivaren Kajsa Willner vill utmana förutfattade meningar och förlegade system. Hon är utbildad i Italien och har arbetat för designers i Nederländerna, men det var först när hon flyttade tillbaka till Sverige som hon påbörjade sin egen internationella resa. I dag når hon ut i världen med sin möbeldesign genom att gräva där hon står.

Läs mer

Billberg Johansson Produktion

Mats Billberg Johansson är motsättningarnas man. Han har aldrig drömt om att gå internationellt, trots det gjorde han 2014 en lyckad samproduktion med Tyskland. Han säger också att han inte har fått blodad tand efter det – ändå har han ett nytt samproducerat projekt på gång och planerar att kröna sin mångåriga karriär med en internationellt framgångsrik dramaserie.

Läs mer

Superlab

Kan man göra galna idéer till en lyckad affärsmodell? Om du frågar Jenny och Niklas Madsen på idélabbet Superlab går det alldeles utmärkt. Företaget lägger nästan hälften av sin arbetstid på att utmana och utveckla sina egna idéer. 2017 släppte de en forskningsbaserad bok om hur man har roligt på jobbet – trots att de själva hade konstaterat att ingen läser böcker längre. Det visade sig vara ett genidrag. Nu planerar de att gå internationellt med sitt senaste projekt. Sverige är nämligen inte redo än.

Läs mer

Productions Populaires

Om det gjordes en film om Catherine Champagne skulle den vara en äventyrshistoria. För åtta år sedan lämnade hon sitt jobb inom företagsekonomi i Kanada och flyttade till Lund för att studera film. Hon hade varken språk eller kontaktnät med sig hit. I dag är hon en skånsk filmproducent att räkna med och hennes bolag Productions Populaires har samproducerat en kortfilm som vunnit norska Amandaprisen. Sensmoralen i filmen om Catherine är solklar; det är värt att följa sina drömmar, även när de tar en hela vägen över Atlanten.

Läs mer