Billberg Johansson Produktion

Namn företag: Billberg Johansson Produktion

Verksamhet: Produktion av rörlig bild

Antal anställda: 1

Omsatte 2017: 699 000 kr

Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: Autobahn to Co-Production II 2017

Erfarenhet av internationalisering: Samproduktion av tv-serier i Norden och Tyskland, både dokumentärt och fiktion

Billberg Johansson Produktion

Namn företag: Billberg Johansson Produktion

Verksamhet: Produktion av rörlig bild

Antal anställda: 1

Omsatte 2017: 699 000 kr

Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: Autobahn to Co-Production II 2017

Erfarenhet av internationalisering: Samproduktion av tv-serier i Norden och Tyskland, både dokumentärt och fiktion

Billberg Johansson Produktion

Mats Billberg Johansson är motsättningarnas man. Han har aldrig drömt om att gå internationellt, trots det gjorde han 2014 en lyckad samproduktion med Tyskland. Han säger också att han inte har fått blodad tand efter det – ändå har han ett nytt samproducerat projekt på gång och planerar att kröna sin mångåriga karriär med en internationellt framgångsrik dramaserie.

Vilka har varit dina största framgångar internationellt hittills?

– Jag har gjort en dramadokumentär om drottning Kristina tillsammans med tyska manusförfattaren och regissören Wilfried Hauke som jag fick kon- takt med via Film i Skåne. Den gjordes på både svenska och tyska pengar, så ZDF/ARTE finan- sierade stora delar av den tillsammans med Film i Skåne och lite andra finansiärer. Vi gjorde den 2014 och den blev skitbra. Den heter Drottning Kristina – Den Vilda Drottningen och ligger på SVT Play.
– Efter dokumentären om Kristina satte vi oss ner i Köpenhamn och hittade ett nytt projekt. Vi trodde från början att det skulle bli en drama- dokumentär om drottning Margareta, den enda kvinnliga regenten som har styrt över alla de nordiska rikena. Jättespännande historia. Nu har den blivit en dramaserie, ren fiktion, som kommer sändas. Kanske på en streamingtjänst som Netflix eller HBO. Vi är precis färdiga med manuset för första säsongen.

Vad ska man tänka på om man vill ta sig in på den tyska marknaden?

– Att den är så ofantligt mycket större är den svenska. Det är nästan tio gånger så många som bor där. När vi söker pengar hos Film i Skåne får
vi 50 000–100 000 SEK. Från Filmfond i Hamburg får man 35 000 euro (cirka 380 000 SEK) bara sådär – pang säger det så ligger de där. Det är det som är en jävla skillnad, de har inga problem med att satsa ordentligt.

Du var med på Autobahn to Co-Production II i Hamburg 2017. Vad tog du med dig därifrån?

– Formatet för Autobahn II var jättebra och kommer nog resultera i två jobb med Tyskland utöver dokumentären om Margareta. Jag ska inte ge någon annan äran för det. Det var jag som åkte dit och fick tre bra kontakter – för att jag bestämde mig för att ”jag har trettio års erfarenhet i branschen, jag vet vem jag är och jag står inte och faller med det här”.

Har man någon fördel som svensk på den tyska marknaden?

– Absolut. Dels älskar tyskarna skandinaviskt tv-drama, framför allt kriminaldrama, dels är vi ju skandinaver. Det är ordning och reda på oss.

Finns det andra marknader du vill nå ut till med dramaserien om drottning Margareta?

– Ja, naturligtvis. Vi pitchade projektet på Internationella Filmfestivalen i Haugesund i Norge. Det gjorde vi för att tyskarna tycker att det är ett intressant forum och en intressant marknadsplats. Det gick skitbra.
– Jag vet vad man behöver göra för att nå fram med en pitch, och det är att inte göra som alla andra – eller att göra som alla andra fast på ett bättre sätt. Vi valde att jobba med stillbilder i stället för rörliga bilder, och efteråt snackades det om att vårt projekt gick att jämföra med Game of Thrones. När man får den responsen känner man så klart att den nordiska och tyska marknaden inte räcker utan man måste ut och göra ännu mer.

Vilka marknader drömmer du om att nå utanför Norden och Tyskland?

– Det hade varit jävligt kul att kröna sin karriär med en internationellt hyfsat framgångsrik drama- serie. Slår man i Europa så slår man i hela världen, det är ju så.

Lärdomar och tips

Lägg pengar och energi på att ta fram en bra pitch

– De flesta gör enligt formulär 1A, att man visar 30 sekunder moodboard och berättar om sitt projekt och hur mycket pengar man vill ha. Så ska man inte göra, för man ska veta att det är ett gäng finansiärer och tv-bolag som sitter i tio timmar och tittar på pitchar.

Jobba med projekt och människor som inspirerar dig

– Tycker man inte om manuset ska man inte jobba med det, för då är man dåligt betald och tycker att allt är mest skit i den här branschen. Man ska bara jobba med de projekten man själv tycker om, eller med människor som man tycker om och inspireras av.

Bygg nätverk på filmfestivaler i Malmö

– Malmö är väldigt bra om man jobbar med rörlig bild. Vi har BUFF och Nordisk Panorama till exempel. Så finns ju Doc Lounge också, och Filmcenter Syd, och Film i Skåne. De gör event som är jättebra. Där kan man bygga sina nätverk, och det kommer man långt på.