Nordgröna

Namn företag: Nordgröna

Verksamhet: Design och tillverkning av produkter

Antal anställda: 11

Omsatte 2017: 5 159 000

Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: Hong Kong Business of Design week 2016, Salone Del Mobile 2017, London Design Fair 2018

Erfarenhet av internationalisering: Exporterar närmare 70 procent av sina produkter i dag, dels inom Europa och dels till USA och Indien.

Nordgröna

Namn företag: Nordgröna

Verksamhet: Design och tillverkning av produkter

Antal anställda: 11

Omsatte 2017: 5 159 000

Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: Hong Kong Business of Design week 2016, Salone Del Mobile 2017, London Design Fair 2018

Erfarenhet av internationalisering: Exporterar närmare 70 procent av sina produkter i dag, dels inom Europa och dels till USA och Indien.

Nordgröna

När man slår upp ordet våghalsig i en ordbok hade det inte varit förvånande om Carl-Oscar Pressfeldts ansikte dykt upp. Han är marknadsansvarig och medgrundare av företaget Nordgröna som i dag säljer sina förstklassiga ljuddämpare av lav över hela världen. Företaget växer så det knakar – omsättningen för 2018 är mer än dubbelt så hög som förra året. Vägen till internationell framgång har gått via svettiga pitchar, vinnande mässmontrar och ett hälsosamt mått av ”allt eller inget”-attityd.

Vilken har varit Nordgrönas viktigaste framgång hittills?

– I juni 2014 tog vi examen och försökte komma igång med försäljningen men vi hade inte riktigt lanserat än. En arkitektbyrå sa till oss att vi måste vara med på Stockholm Furniture Fair och det tyckte vi lät bra. Vi tänkte att vi hyr en monter, bygger några björkar och gör lite fint så är det klart. Som tur var hade arkitektbyrån mer erfarenhet av mässor än vi, och sa att vi måste tänka större. Så vi gav dem i uppdrag att designa montern åt oss.
– Vi tog allt vi hade, allt kapital och alla pengar vi sparat, och hyrde en jättemonter. Mycket mer än vi hade råd med. Arkitektbyrån ritade in typ 300 paneler i designen och varje panel tog en timme att göra. Det var riktigt slitigt men i slutändan en av de bästa sakerna vi har gjort. Vi blev utnämnda till bästa montern och fick återförsäljare över hela världen tack vare det.

Vad hade ni för kapital i företaget?

– Vi hade ett par hundra tusen själva som vi stoppade in, och 50 000 i stöd från Almi Innovation. Stockholmsmässan kostade oss över 300 000 som vi betalade själva, trots att det var alldeles för mycket för oss. Sedan hade jag en pitch inför LU Innovation. Jag visste att vi hade kostnaden för mässan att betala så det var ganska svettigt för jag sa inte till dem att vi hade tagit de kostnaderna själva. Pitchen gick bra och vi fick 300 000 som vi kunde betala av Stockholmsmässan med. Det var otroligt viktigt för företagets framtid att vi fick de pengarna.

Vad gjorde att ni vågade satsa så stort på Stockholmsmässan i det läget?

– Att arkitektbyrån berättade för oss att det var viktigt att vara med. Vi hade inte gjort vår hemläxa, det var de som sa att vi måste vara där. Vi satte helt enkelt vår tillit till någon som visste bättre.

Är det fortfarande på mässor ni når ut till potentiella kunder och samarbetspartners?

– Jag har varit ute mer än någonsin det senaste året. Där har jag gjort min läxa, jag har identifierat alla återförsäljare i Sverige och på mässor har jag knutit kontakt med dem. Det är på mässor man träffar branschfolk, så man får ta sina chanser och göra det så jäkla bra det bara går.

Vilka marknader finns ni på i dag?

– Vi exporterar nästan 70 procent av det vi säljer. Vår största marknad är USA, Sverige är tvåa. Danmark och Norge börjar gå rätt bra också. Schweiz, Tyskland och England växer. Vi säljer en del i Indien också, vi har en bra återförsäljare som säljer till Apple och andra stora bolag.
– Någon i branschen sa till mig att ”skit i vilket land det är. Hittar du en återförsäljare eller agent så kör på det”, och det har vi faktiskt gjort.

Vad ska ni göra framöver för att fortsätta nå ut internationellt?

– Planen är att bygga upp agentnätverk på specifika marknader, Tyskland och Schweiz till exempel. Vi ska också hitta fler agenter på nordiska marknaden där vi redan säljer bra. Utöver det ska vi jobba vidare med vår produktportfölj och hitta roliga konstsamarbeten.

Lärdomar och tips

Hitta tillfällen för internationellt varumärkesbyggande

– För oss var det väldigt bra att vara i Milano på världens finaste och största möbelmässa. Vi kunde sätta det på Instagram och på vår hemsida och visa att vi var med i loopen. Man växer i andras ögon genom att hela tiden synas tror jag. Det är typ det viktigaste, att synas i rätt sammanhang.

Hitta bra agenter i de länder du vill sälja till

– Vi jobbade inte med agenter från början. När agenter kom fram till oss på mässor så avfärdade vi dem. Nu har vi lärt oss att agenter bearbetar marknaderna i sitt land och så tar de lite kommission för varje sälj. Alla jobbar med agenter.

Hitta smarta sätt att få referenser och exponering

– Innan vi hade lanserat företaget satte vi upp paneler gratis i Lund för att kunna ta referensbilder, bland annat på Barista och Naturkompaniet. Vi sa att vi bjuder på det om vi får komma och ta bilder. Det var ett bra sätt att få fina referenser som vi kunde lägga in i våra kataloger. Vi skrev aldrig att de inte hade betalat för produkterna.