Swedish ninja

Namn företag: Swedish ninja

Verksamhet: Möbeldesign och produktion

Antal anställda: 2

Omsatte 2017: 547 000

Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: London Design Fair 2017, 2018

Erfarenhet av internationalisering: Har sina produkter på flera europeiska marknader

Swedish ninja

Namn företag: Swedish ninja

Verksamhet: Möbeldesign och produktion

Antal anställda: 2

Omsatte 2017: 547 000

Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: London Design Fair 2017, 2018

Erfarenhet av internationalisering: Har sina produkter på flera europeiska marknader

Swedish ninja

Det började med en lampa. Swedish Ninjas grundare Maria Gustavsson hade frilansat som möbeldesigner i flera år när hon 2014 ställde ut en prototyp av bordslampan Little Darling på en möbelmässa. Responsen hon fick med sig hem blev startskottet för Swedish Ninjas övergång till egen möbelproduktion. Redan i dag har Swedish Ninja en egen kollektion med 13 produkter och har tagit sig ut på flera europeiska marknader. Man kan med säkerhet säga att framtiden ser ljus ut.

Har du alltid velat gå internationellt?

– Ja. Jag var med på Stockholm Furniture Fair 2010 och ställde ut i Greenhouse som är deras avdelning för unga formgivare. Det var tydligt att de andra som ställde ut gjorde något helt annat än jag. Min färgglada design stack ut ordentligt där.
– Något år senare ställde jag ut i Milano och fick ett helt annat genomslag. Där fick jag mycket mer press och uppmärksamhet. Det var en bekräftelse på att om jag ska kunna göra det jag tycker är roligt, så ska jag gå mot en internationell marknad.

Vad är din största internationella framgång hittills?

– För mitt bolag är det hur vi tog oss an London Design Fair 2018. Vi har inte jobbat med möbelproduktion så länge, för två år sedan var Swedish Ninja fortfarande min enskilda firma där jag tog frilansuppdrag som formgivare och inredningsdesigner åt andra.
– När jag stod i London 2017 hade vi precis lanserat vår kollektion och allt var väldigt nytt.
11 av de 13 produkter vi har i sortimentet var bara ett år gamla. Nu har vi hunnit bli mer färdigpaketerade och den här gången syntes det verkligen att vi hade ett riktigt koncept. Vi fick mycket uppmärksamhet och tog ett rejält kliv framåt.

Vad innebär det att vara färdigpaketerad?

– Att ha koll på sina produkter. Folk märker när man inte har fått allt på plats än. Det är jätteviktigt att kunna förklara storyn bakom sina produkter och att ha självförtroendet att stå bakom dem. Man måste också kunna svara på alla frågor och veta hur man ska sälja in
produktens nytta till kunden.

Finns det någon produkt som har varit extra viktig för Swedish Ninjas framgång?

– Lampan Little Darling är speciell. På ett sätt var den knuffen jag behövde för att starta mitt eget bolag. Jag är stolt över att jag vågade testa att göra den trots att jag inte visste någonting om lampor.
Hur ser historien ut för Little Darling? Den finns bland annat på Designtorget i dag, men hur kom den dit?
– Sista gången jag ställde ut som frilansare 2014 hade jag med en prototyp av Little Darling till mässan. Jag letade egentligen efter ett företag som kunde producera den, men så blev det inte. Däremot fick jag många förfrågningar från både tidningar och privatpersoner och när jag kom hem började jag fundera. Kanske skulle den produkten kunna bli startskottet för min egen produktion? Och så blev det så småningom.

Vilka marknader finns ni på i dag?

– Vi finns i London, Paris och Sverige. Utöver det säljer vi till privatpersoner via vår webbshop. Vi har flera förfrågningar från New York också, och vi siktar på att kunna ta oss an den amerikanska marknaden när vi har blivit lite större.

Hur ser de kommande tre åren ut för er?

– Om jag får drömma fritt ska vi växa och bli ett större team. Vi behöver vara ungefär tio personer så att alla kan få göra det de är bra på. Då skulle jag vilja utöka sortimentet också och göra det ännu mer spännande. Målet är att kunna vara mer experimentella med både design och miljövänliga material.

Lärdomar och tips

Sverige är ett starkt varumärke i andra länder

– Vi har det så otroligt förspänt som svenskar. I nästan alla andra delar av världen har man en positiv bild av oss och det gör det enkelt för oss på många sätt att öppna dörrar.

Alla du möter är potentiellt viktiga för din framgång

– Man kan aldrig veta vem man har framför sig. Tro aldrig att du kan se vem en människa är och vad den kommer ha för betydelse för ditt företag.

Ha en plan för vad du ska göra när du når dina mål

– Första gången jag ställde ut på Milanomässan tänkte jag att jag skulle vilja jobba som formgivare på Cappelini som då var ett väldigt hippt italienskt varumärke. Jag hade skickat en låda med prover till dem innan mässan och bett dem att komma till min monter, men jag hade ingen plan för vad jag skulle göra om de faktiskt gjorde det. När de dök upp blev jag så otroligt chockad och blyg så jag kunde inte fånga upp deras intresse. Jag visste inte vad jag skulle säga.