Productions Populaires
Namn företag: Productions Populaires
Verksamhet: Produktion av rörlig bild
Antal anställda: 2
Omsatte 2017: 962 000
Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: Berlin Film Festival 2017, Cannes Film Festival 2016, 2017, 2018, Nordisk Panorama 2016, 2018
Erfarenhet av internationalisering: Samproduktion med Norge
Productions Populaires
Om det gjordes en film om Catherine Champagne skulle den vara en äventyrshistoria. För åtta år sedan lämnade hon sitt jobb inom företagsekonomi i Kanada och flyttade till Lund för att studera film. Hon hade varken språk eller kontaktnät med sig hit. I dag är hon en skånsk filmproducent att räkna med och hennes bolag Productions Populaires har samproducerat en kortfilm som vunnit norska Amandaprisen. Sensmoralen i filmen om Catherine är solklar; det är värt att följa sina drömmar, även när de tar en hela vägen över Atlanten.
Du kom till Sverige från Kanada för att studera film. Varför valde du att stanna kvar här efter din utbildning?
– Det handlar mycket om kontakter och nätverk. Jag hade byggt ett litet nätverk när jag var färdig med min utbildning så jag tänkte att jag ser vad jag kan göra av det. I Kanada hade jag inte jobbat något med film så jag hade inga kontakter där.
– Jag har en bakgrund inom företagsekonomi. Min kunskap om siffror och Excel har faktiskt varit min ingång i filmindustrin. När jag frilansade tog jag ofta uppdrag som ekonomiansvarig eller andra administrativa roller i filmproduktioner.
Ville du arbeta internationellt med film när du startade ditt bolag?
– Jag har alltid velat bygga broar mellan Skandinavien och Kanada. Det är många saker som är lika mellan de olika länderna och vi borde utveckla det.
Är det några andra marknader än den kanadensiska som du vill komma in på?
– Frankrike hade kanske varit strategiskt bra, eftersom jag kommer från den fransktalande delen av Kanada och de har en stor filmindustri i Frankrike.
Finns det likheter mellan den franska och kanadensiska filmindustrin?
– Det beror på vilken del av Kanada vi pratar om. Den fransktalande delen av Kanada är mer som Frankrike eller Europa, medan den engelsktalande är mer som USA. Det är många filmer från Quebec och Montreal som exporteras till Frankrike och tvärtom.
Vilken är er största internationella framgång hittills?
– Kortfilmen Min Søster som är en samproduktion mellan oss och ett norskt produktionsbolag. Min kollega Caroline Drab var huvudproducent. Den vann Amandaprisen som är Norges motsvarighet till Guldbaggen och det kändes som ett bevis både för oss själva och andra att vi kan göra samproduktioner.
Om du får drömma fritt, vad är nästa steg för Productions Populaires?
– Nu vill jag göra färdigt kortfilmen som jag har producerat själv för Moving Sweden. Det är finansierad av Svenska Filminstitutet och SVT. Filmen heter Ge allt och handlar om Elin och Lovisa, två fotbollsmålvakter som kämpar för att få platsen i startelvan i U23-landslaget. Den ska visas på SVT under sommaren 2019.
Vad har du lärt dig av att jobba internationellt?
– Jag svarar från andra hållet: vad har jag lärt mig som kanadensare av att jobba i Sverige?
Det handlar mest om kultur. Även om kulturen i Sverige och Kanada är ganska lika uppstår
kulturkrockar emellanåt. Det är viktigt att ha mycket empati, man måste försöka förstå den andra personens perspektiv.
Vad är du mest stolt över under dina år i filmindustrin?
– Att jag har kommit in i den här världen trots att jag inte kunde språket eller hade något nätverk i Sverige – och att vi fortsätter visa att vi är en seriös aktör i filmindustrin.
Lärdomar och tips
Sök dig till olika typer av evenemang
– Filmfestivaler är viktiga, men det är också andra industrievenemang som till exempel Financing Forum. Där är det ingen röd matta och skådespelare utan bara producenter, distributörer och tv-kanaler så det är andra sorters möten. Var öppen för alla möjligheter.
Samproduktioner är hårt arbete
– För ett tag sedan pratade vi med ett kanadensiskt produktionsbolag om att göra en webb- och tv-serie ihop. Deras samproducent var motsvarande SVT i Kanada vilket innebar att de hade kriterier som var svåra för oss att möta. I slutändan backade vi där. Det är hårt arbete att få igenom en samproduktion så var säker på att det är rätt projekt innan du går in i det.
Åk tillsammans med andra till de stora festivalerna
– När man bara registrerar sig och åker själv till en filmfestival så är man inte förberedd alls. Southern Sweden Creatives hade egna aktiviteter på varje evenemang där vi kunde nätverka med andra. Det kan vara lite skrämmande att vara på de här stora festivalerna så att ha den tryggheten är värdefullt. Från och med nu ska jag försöka ta kontakt med andra i mitt nätverk som jag vet ska åka på samma festivaler som jag och se om vi kan göra något tillsammans.