Station Interactive
Namn företag: Station Interactive
Verksamhet: Spelutveckling
Antal anställda: 12
Omsatte 2017: 7 546 000
Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: GDC/Game Connection 2017, Nordic Game 2017, Creative Coast 2017, Gamescom 2018
Erfarenhet av internationalisering: Har nått ut globalt som underleverantör till internationella förlag
Station Interactive
Mattias Nygren har en väldokumenterad talang för att driva upp framgångsrika spelföretag. Han var med och grundade Tarsier Studios som 2012 släppte TIGAs Game of the Year LittleBigPlanet™ för PS Vita. Samma år blev han utnämnd till Årets Företagare. Ett år senare startade han Station Interactive AB som snart gör sig redo att släppa sitt första spel under egen flagg.
Vilken är er största internationella framgång hittills?
– Vår största framgång på The Station har inte kommit än. Man kan säga att det här är vår andra resa som spelföretag. Tidigare var jag vd för Tarsier Studios som grundades i Karlshamn och i dag är ett Malmöföretag. 2012 var ett jättestort år för Tarsier Studios, då blev vi årets företagare och släppte TIGAs Game of the Year med LittleBigPlanet™ för PlayStation Vita. Det var en mycket stor framgång.
– Ett tag fanns Tarsier både i Malmö och Karlshamn men 2013 bestämde jag mig för att köpa loss kontoret i Karlshamn och driva det som ett eget bolag. Det var så The Station föddes.
Vad har ni för egna projekt just nu?
– Nu gör vi bland annat ett mobilt actionspel som heter Sniper Extinction. Det är ute i soft launch och om det säljer så bra som vi hoppas ska vi släppa det över hela världen, egenfinansierat och under egen flagg.
– Vi har också ett narrativt äventyr som heter Righteous i förproduktion som vi söker förläggare till. Det bygger på en sann historia från andra världskriget och handlar om en kvinna som åker till Tyskland för att hjälpa en grupp flyktingar att fly genom Tyskland och Polen för att komma till Sverige. Det är ett tungt spel, men ett som borde få göras i dagens klimat.
– Utöver dessa är vi inblandade i tre andra projekt i olika stadier och storlekar men de kan jag inte säga så mycket om av sekretesskäl.
Har ni alltid velat gå internationellt?
– Ja, och det är mycket lättare i dag att gå internationellt än när vi startade. För femton år sedan var det en stor grej att få till ett enda möte med ett förlag, men på en bra mässa i dag kan man träffa 30–50 potentiella kunder.
Vilka mässor tycker du att man borde åka till?
– Internationellt rekommenderar jag GDC i San Francisco som är i mars, Gamescom i Köln i augusti och Game Connection i Paris i oktober. I Sverige är Nordic Game en bra mässa, den ligger i maj och är lite som en klassåterträff för svensk datorspelsindustri.
– För mindre och nya utvecklare kan det vara smart att undersöka de mindre kända mässorna. Där kan man ha en större chans att träffa förlag som är helt uppbokade på de stora mässorna. Det finns en som heter Reboot Develop i Dubrovnik som jag varit sugen på länge. Där tror jag att man kan få till en del intressanta och annorlunda möten.
Hur arbetar du för att sälja in era projekt på mässor?
– Det kort jag kör på när jag säljer in oss är att vi är kostnadseffektiva. Självklart finns det andra som är billigare per timme, men tack vare en bra känsla för kvalitet och att vi är duktiga på att kommunicera, så behöver vi färre timmar för att göra ett bra jobb. Anledningen att vi fortfarande jobbar med jättekunder som Sony efter tio år är att vi förstår deras varumärken, är snabba och levererar med hög kvalitet. Vi är små, men vi är jävligt bra.
Lärdomar och tips
Se till att hamna i mötessystemen på mässor
– Det viktiga med mässor när vi jagar kunder och samarbetspartners är inte att få ställa ut på mässgolvet, utan det är de olika mötes- eller speed dating-systemen. Istället för att stå och hoppas att rätt person ska gå förbi ditt bås så kan du redan när du kommer till mässan ha ett schema med 30 potentiella kunder eller samarbetspartners du ska träffa under de dagar du är där. Man behöver absolut inte sätta upp ett eget mötessystem, de flesta större mässor har sina som fungerar väldigt smidigt.
Gör det lätt för kunden att våga satsa på dig
– Försök inte ta en för tuff nisch i ditt första spel och håll nere budgeten. Gör det lätt för kunden att våga satsa på dig. Visst, du kommer kosta mindre per månad än om de går till ett jättestort bolag, men du är ändå en osäker satsning för att du inte har levererat något tidigare.
Investera överskott i egna produkter
– Vi sparar en del av vårt överskott och investerar i våra egna produkter för att kunna finansiera så mycket som möjligt själva. På så sätt kan vi behålla rättigheter till varumärken och värde i bolaget.