Divine Robot
Namn företag: Divine Robot
Verksamhet: Utveckling av VR- och mixed reality-upplevelser
Antal anställda: 19
Omsatte 2017: 11 033 000
Aktiviteter i Southern Sweden Creatives: Hong Kong Business of Design week 2016, Gamescom 2017
Erfarenhet av internationalisering: Har nått ut på europeiska marknader genom samarbeten med internationella kunder
Divine Robot
Från barnspel för mobila enheter till jaktsimulator i VR kan steget tyckas långt, men Jaana Nykänen och Divine Robot tog klivet för tre år sedan och har aldrig tittat tillbaka. I dag arbetar de med internationella kunder och visar sina VR-upplevelser på mässor över hela världen. Tack vare sin bakgrund inom spelbranschen, entreprenörsanda och förmåga att flytta gränserna för hur ny teknik kan användas blir de i år utnämnda till Gasellföretag.
Hur har Divine Robot utvecklats de senaste åren?
– När jag började jobba officiellt i företaget för fem år sedan var det ingen som kände till oss.
För två år sedan växte vi från sju till sjutton personer för att vi på ganska kort tid fick in tre stora långsiktiga projekt.
– Om man tittar på de senaste fyra årens bokslut så kommer vi bli utnämnda till Gasellföretag. Sedan är det alltid en utmaning att bibehålla en konstant tillväxt. Man växer med skutt och man kan inte skutta hela tiden.
Vilken är ert största internationella projekt hittills?
– Det är ett projekt tillsammans med företaget Aimpoint som gör rödpunktsikten för gevär. Vårt uppdrag från början var att göra en VR-upplevelse som skulle demonstrera hur deras sikten fungerar till en jaktmässa i Tyskland. Där fick den så stor uppmärksamhet att både vi och kunden kände att vi måste fortsätta utveckla den.
Hur kom det sig att ni började jobba med Aimpoint?
– Divine Robot är ett spelföretag från början. Vi har bland annat gjort mobilspelet Blobster som nådde tredje plats på amerikanska App Store och barnspelen CotBot City och Cotbot Farm. Aimpoint letade efter ett spelföretag lokalt för att utveckla sin produkt. Jag har ett stort nätverk inom spelbranschen så vi fick möjlighet att pitcha för dem tack vare det.
– I samma veva som vi fick det uppdraget slutade vi utveckla för konsumentmarknaden. Den är ganska svår och otillförlitlig, speciellt för ett mindre företag.
Är det vanligt att ni får kunder via era nätverk?
– Ja. Jag satte mig nyligen och listade vilka kunder vi har i dag, vilka företag vi har pitchat för och var de leadsen har kommit från, och majoriteten kommer från våra olika nätverk.
Vilka nätverk kan du rekommendera till andra i spelbranschen?
– Lokalt skulle jag tipsa om Game Habitat. Jag är ordförande där, så det kanske är en partisk rekommendation, men det är verkligen ett bra nätverk. Game Habitats mål är att lyfta södra Sverige till den ledande regionen inom Europa för allt som har med spelutveckling, forskning och utbildning inom spel att göra.
– Mer generellt inom teknik vill jag rekommendera Women in Tech. De har ingen förankring
i Skåne men varje år har de en konferens i Stockholm som är jätteintressant och inspirerande.
Skulle du säga att ni arbetar mycket internationellt i dag?
– Från början var vi egentligen mer internationella än vi är nu, eftersom vi utvecklade spel för konsumentmarknaden som är helt utan gränser. Å andra sidan jobbar vi med företag som har en väldigt stor internationell närvaro. Tillsammans med Aimpoint har vi varit på mässor i Tyskland, Frankrike och större delen av USA och fått mycket uppmärksamhet där.
Lärdomar och tips
Fundera en extra gång innan du söker investerare
–Folk tycker att det är fantastiskt att få en investering, men det kommer alltid till ett pris. Antingen får du sälja en del av ditt företag eller så ska investeringen betalas tillbaka. Jag tror att det är många som behöver tänka ett varv extra på det.
Goda relationer är viktiga i alla led
– Vi utvecklade en relation till en teknikleverantör i Tyskland. I vår bransch kan sådant vara väldigt viktigt för att få den senaste tekniken så snabbt som möjligt. Man kan inte alltid vänta på att ny teknik ska komma hit utan man behöver ha sina spröt ute i världen för att få tillgång till det.
Ha fötterna i många branscher
– Eftersom vi jobbar med gamification är det bra att ha en fot där och en fot i själva tekniken. Vi har också upptäckt att vi gynnas av att ha en fot i branscher utanför vår egen, till exempel var vi med på Borgby Fältdagar som är en jordbruksmässa för att vi hade gjort en traktorsimulator i VR. Det är ganska tvära kast.